Avani en lokale boeren trekken aan hetzelfde eind.

  • De aangesloten landbouwers en veetelers, zo’n 40 à 80 kleine en grotere bedrijven, stappen in een verduurzamingstraject.
  • Bij aanvang krijgt elk bedrijf een duurzaamheidsscore /20. Elke boer kan op eigen tempo, stap per stap zijn bedrijf verduurzamen en meer punten scoren. (voorbeelden zijn: meer ruimte voor dieren, dieren op stro in plaats van op rooster, buitenlicht en -lucht, natuurontwikkeling op het bedrijf en sterke afname van pesticidengebruik)
  • Voor elk type landbouwbedrijf wordt een specifiek traject ontwikkeld door de KU Leuven en het ILVO (instituut voor landbouw- en visserijonderzoek), eventueel i.s.m. buitenlandse onderzoeksinstituten.
  • Het ultieme doel van dit verduurzamingstraject is het tot stand komen van een circulair landbouwmodel. Individuele bedrijven werken samen in één ecosysteem waar kringlopen worden gesloten en afvalstoffen worden hergebruikt.
  • Deze ‘samenwerking’ wordt volledig door Avani aangestuurd en kan – naast het sluiten van kringlopen – ook gaan over marketing, een gemeenschappelijke administratie en het delen van transport, kennis en machines.
  • De landbouwers moeten zich daardoor enkel focussen op wat ze het liefst doen en het best kunnen: duurzaam boeren.
  • Ook andere landbouw gerelateerde economische activiteiten, zoals honingproductie, smartfarming en transport naar de hub, kunnen ontwikkeld worden.
  • De boeren leveren hun producten aan de HUB. Evenredig met hun duurzaamheidsscore krijgen ze een extra vergoeding, bovenop de marktprijs. Op die manier worden ze vergoed voor hun duurzaamheidsinspanningen.

Dit uniek mechanisme beloont agro-ecologische voedselproductie en zet de transitie in naar een echt duurzaam voedselmodel in Vlaanderen. Lokaal, seizoensgebonden, met respect voor onze bodem, de natuur en onze boeren.

Dit verdienmodel wordt mogelijk gemaakt door een slimme Food Hub en een burgercommunity van 10.000 adressen, die de verse producten van deze boeren aan huis geleverd krijgen of ophalen in een afhaalpunt.

Meer informatie over agro-ecologie kan u vinden op http://voedsel-anders.be/wat-is-agro-ecologie.

IK BEN BOER EN WIL MEER INFORMATIE

Wil je als boer meehelpen aan dit systeem? Vul dan onderstaand formulier in en wij houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

WIL JIJ DIT MEE MOGELIJK MAKEN?

Zonder de stem van de burgers zal het niet lukken. Daarom hebben we jou nodig als ambassadeur van jouw stad/gemeente/regio. Wil je meer te weten komen welke voordelen ambassadeurschap met zich meebrengt? Klik dan op onderstaande knop

Het ultieme doel van dit verduurzamingstraject is het tot stand komen van een circulair landbouwmodel. Individuele bedrijven werken samen in één ecosysteem waar kringlopen worden gesloten en afvalstoffen worden hergebruikt.

logo

Volg ons op Facebook