Geschiedenis

Hoe kunnen we de integriteit in ons voedselsysteem herstellen en tezelfdertijd lokale boeren en economieën ondersteunen?

Het was de vraag die François de Putter wakker hield voor ontelbare nachten. Gedurende de laatste drie jaren is François erin geslaagd dit te vertalen naar een concreet project: Avani.

François is een landbouwer geboren in een familie met meer dan 10 generaties ervaring in de landbouw. In de jaren negentig nam hij het bedrijf over van zijn vader en specialiseerde zich in de grootschalige productie en verwerking van pootaardappelen. Hij werkte van 2005 tot 2012 als internationaal consultant en coachte grote landbouwbedrijven wereldwijd, gaande van optimalisatie van de voedselketen tot en met voedselveiligheid.

De afgelopen drie jaren heeft François zich omringd met een dynamisch team van gedreven mensen die samen met hem het lokaal voedselmodel van Avani verder hebben ontwikkeld. Na theoretisch en praktijkgericht onderzoek in 2014 startten we in 2015 een pilootproject op met duurzame maaltijdboxen en hielden we gespreksrondes bij overheden, universiteiten, korte-keten initiatieven en landbouworganisaties.

De komende 3 jaar

In 2017 gaan we op zoek naar locaties voor duurzame food hubs. In 2019 moeten er werkende hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven. We startten met verduurzamingstrajecten en samenwerkingsverbanden toe te passen op lokale landbouwbedrijven. Daarnaast organiseren we in 2017 evenementen en burgervergaderingen om onze community van kritische burgers te informeren en steeds meer mensen te engageren voor dit transitie-initiatief.

Onze missie

Ons doel: een lokaal voedselsysteem dat de transitie inzet naar duurzame landbouw in Vlaanderen. Een coöperatief model, waarbij 10.000 adressen in Vlaanderen bediend worden van betaalbare, (h)eerlijke lokale voeding en boeren echte kansen krijgen om steeds duurzamer te werk te gaan.

WIL JIJ DIT MEE MOGELIJK MAKEN?

Zonder de stem van de burgers zal het niet lukken. Daarom hebben we jou nodig als ambassadeur van jouw stad/gemeente/regio. Wil je meer te weten komen welke voordelen ambassadeurschap met zich meebrengt? Klik dan op onderstaande knop

“Hoe kunnen we de integriteit in ons voedselsysteem herstellen en tezelfdertijd lokale boeren en economieën ondersteunen?”

logo

Volg ons op Facebook