Hoe professionaliseer je de korte keten?
We stelden ons deze vraag. Hoe zorgen we er voor dat:
- een veel grotere groep burgers kan genieten van lokale, duurzaam geproduceerde voeding.
- Steeds meer lokale boeren hun volledige afzet kwijt kunnen via de directe verkoop van hun producten, los van de industriële voedselketen.
Het antwoord: een Food Hub. Food hubs zijn succesformules gebleken in het buitenland bij het opschalen van de korte keten verkoop.
Een slimme, duurzame food hub:
- is de enige tussenschakel tussen burgers en boeren. Het neemt de taken op zich van alle tussenschakels in de industriële voedselketen (soms wel 10!).
- creëert meerwaarde. Producten worden bewaard, verpakt en opgewaardeerd (tot charcuterie, sauzen, maaltijdboxen, fruit-, groente- en zuivelpakketten.
- Werkt volgens het principe ‘van kop tot staart’: niets gaat verloren! Van poten en koppen wordt bouillon gemaakt, ‘lelijke groenten’ worden gebruikt voor spreads, soep en pesto’s.
- is een online winkel, waar je boodschappen doet die aan huis of in een afhaalpunt worden geleverd.
- vormt het hart van ons lokaal verdienmodel: de hub creëert tewerkstelling en is economisch rendabel, maar streeft niet naar winstmaximalisatie.
- is een belevingscentrum: je kan er booschappen doen, lekker eten en meekijken op de boerderijen via livestreaming. Er kunnen ook inspirerende evenementen en schoolbezoeken plaatsvinden.
Zorg jij mee voor een duurzame food hub in je stad?
Er kunnen meerdere hubs gebouwd worden rondom de Vlaamse steden. In 2017 gaan we samen met lokale overheden en korte keten initiatieven op zoek naar locaties. In 2019 moeten er werkende hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven.
Maar daarvoor hebben we jouw steun nodig! Hoe groter het draagvlak binnen de stad van zowel burgers als het bestuur, hoe sneller we hiermee kunnen starten. Daarom hebben we jou nodig als Avani Ambassadeur van jouw wijk, stad of regio!