05/11/2016 | Avani Talks: Vrijheid en zekerheid

chrisdestoop
03/11/2016 | Avani Talks: “Dit is mijn hof, de landbouw op een keerpunt”
oktober 16, 2016

05/11/2016 | Avani Talks: Vrijheid en zekerheid

talks2

Avani Talks op de Boekenbeurs 2016:
Aan de hand van enkele nieuwe titels van onze gastsprekers houden we het lokaal voedselmodel van Avani tegen het licht. De noodzakelijke transitie naar duurzame landbouw en voeding in Vlaanderen is niet langer een utopie!

SPREKERS:
– Dirk Holemans (coördinator Oikos, auteur ‘Vrijheid en Zekerheid. Naar een sociaal-ecologische samenleving’)
– Dirk Barrez (auteur ‘Transitie. Onze welvaart van morgen’)
– Bart Caron (Vlaams parlementslid voor GROEN)
– François de Putter (oprichter Avani)

————————–————————–——

Dirk Holemans toont in ‘Vrijheid en Zekerheid’ aan hoe de sociaal-ecologische samenleving van de 21ste eeuw er kan uitzien en hoe we daar kunnen geraken. Steeds meer burgers nemen concrete initiatieven in samenwerking met progressieve besturen.

In ‘Transitie. Onze welvaart van morgen’ formuleert Dirk Barrez de opdracht voor deze actoren haarscherp: snel omschakelen naar een betrouwbare, stabiele circulaire economie. Enkel door duurzame alternatieven vliegensvlug op te schalen en te vermenigvuldigen kunnen ze de oude regimes uitdagen en in de plaats treden als sterk alternatief.

Het lokaal voedselmodel van AVANI geeft hier vorm aan op vlak van voeding. Door het opschalen van de korte keten (directe verkoop boer – consument) kan een grote groep burgers genieten van betaalbare, gezonde voeding én krijgen lokale landbouwers de kans om steeds duurzamer te produceren. Het ultieme doel is een circulair landbouwmodel: individuele bedrijven die samenwerken in één ecosysteem waar kringlopen worden gesloten en afvalstoffen worden hergebruikt.

We gaan het gesprek aan met Bart Caron: hoe realiseren we hier een leefbaar economisch model dat meer vrijheid (om anders te produceren) en zekerheid (hogere afzet en eerlijke prijzen) kan bieden voor onze boeren?

Meer informatie: https://www.facebook.com/events/1545041495513443/

Boekenbeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Volg ons op Facebook